8 tény, amit tudnod kell a magas vérnyomásról

Mik a jelei? Hogyan tehetünk ellene? A megelőzés itt is könnyebb, mint a gyógyítás.

Fotolia

1. Szlovákiában a 25-64 éves népesség 35 százaléka szenved magas vérnyomásban, s előfordulása a korral nő. Az idős embereknek emelkedett a vérnyomásuk, mert a szervek vérellátásához több vérre van szükség.

2. A betegség első stádiumában szenvedők 71 százaléka, a II. stádiumban szenvedőknek pedig a 47 százaléka egyáltalán nem kezelteti magát.

3. A szív- és érrendszeri betegségben elhunytak arányát tekintve Szlovákia az európai lista első harmadában helyezkedik el.

4. A betegek 90 százaléka elsődleges magas vérnyomásban szenved, amit az jelenti, hogy kialakulásának oka ismeretlen.

5. Magas vérnyomásra utalhat az alvászavar, fej- és mellkasi fájdalom, indokolatlan fáradtság. Előrehaladott állapotban károsodnak az egyes szervek, továbbá az agyi erek, a szív, a vese, és az alsó végtagok erei. A magas vérnyomás az érelmeszesedés legjelentősebb kockázati tényezője.

6. Elsősorban azok veszélyeztetettek, akiknek családjában előfordult magas vérnyomás, továbbá a 55 év feletti férfiak, az 65 év feletti nők, a változókorban lévő nők, a mozgásszegény életet élők, a dohányosok, a túlsúlyosak, a cukorbetegek.

7. Normális vérnyomás a 120-129/80-84 mm/Hg, normális magas vérnyomás a 130-139/85-89, enyhe magas vérnyomás  a 140-159/90-99, közepesen súlyos magas vérnyomás a 160-179/100-109 mm/Hg.

8. Akinek magas a vérnyomása, abba kell hagynia a dohányzást, csökkentenie kell a testsúlyt, rendszeresen mozognia kell, korlátoznia kell az alkohol, a só, a fájdalomcsillapítók és a hormonális fogamzásgátlók fogyasztását, emelnie kell a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Kerülnie kell a stresszt, mert összehúzza az ereket és megemeli a vérnyomást. 

(kovács)