A tejcukorérzékenység nem tejallergia

Figyelem: a két diagnózis között lényeges különbség van. Feltárni a valós helyzetet csak laboratóriumi tesztekkel alátámasztott klinikai vizsgálatokkal lehet.

Fotolia

Manapság nem ritka, hogy még az alapélelmiszereket is nagy távolságokról szállítják hozzánk. Bármilyen összetevőt a földgolyó bármelyik pontjáról vásárolhatunk. Nem a túlélésért, hanem az örömszerzésért táplálkozunk - ez a magyarázata annak, hogy olyan nagy az érdeklődés az étkezés és a táplálkozás iránt.

A táplálkozási tanácsadás sokak számára a megélhetés fő forrása, de azt már senki nem vizsgálja meg, milyen információk terjednek az étkezésről. Nem egy félrevezető, hamis és ezért káros információk keringenek a köztudatban. Közéjük tartozik az, hogy a meghatározhatatlan egészségi problémákért mindig a tej és a tejtermékek felelősek. S alig van ember, akinél nem mutatható ki valamilyen emésztési zavar. A „szakemberek” azt tanácsolják, hogy ne fogyasszunk tejet és tejtermékeket. Ám ez ronthatja az ember táplálkozásának minőségét. „A tej a fehérje, a szacharidok, a zsírok, az ásványi anyagok, a D-, A-, E-, K- és B-vitamin, valamint a nyomelemek, továbbá az ún. konjugált linolsav (CLA) fő forrása, aminek jelentős immunostimulációs hatása van” – mondta Dr. Michal Piják belgyógyász, hepatológus, reumatológus, klinikai immunológus és allergológus.

 

Feltárni a valós helyzetet

Bár a tej és a tejtermékek sok fontos tápanyaggal látják el szervezetünket, vannak olyanok, akik nem fogyaszthatják, mert vagy tejcukorérzékenyek  vagy pedig   tejallergiában szenvednek.

Elsődleges laktázhiány alatt azt az állapotot értjük, amikor a megszületéskor ugyan jelen van a tejcukrot lebontó enzim, de a szoptatás befejezése után mennyisége 10 százalék alá csökken. A laktázhiány a tejcukor intolerancia egyik leggyakoribb oka és előfordulása a világon 5 százaléktól (Észak-Európában) 90 százalékig (Afrikában és Ázsiában) terjed. A kínai és japán gyerekeknél ennek az enzimnek az aktivitása 80-90 százalékkal csökken a szoptatás befejezése utáni 3-4 évben, de Észak-Európában ugyanez ez csak a 18-20. év után következik be.  A tejcukrot lebontó enzim, a laktáz alacsony aktivitásával rendelkező emberek nem jól emésztik a tejcukrot, amit a vastagbél mikroflórája túlzott gázképződés és bizonyos vegyi anyagok képződése mellett erjeszt. Ezek a felelősek a tünetekért, amelyek nagyobb mennyiségű, főleg nyers tej elfogyasztása után jelentkeznek, például a hasfájásért, a felfúvódásért és a hasmenésért.

„Megszületéskor minden ember  megfelelő aktivitású laktázzal rendelkezik, mert a test genetikailag az anyatej emésztésére van beállítva. A népesség nagy részében ez a felnőttkorban is megmarad. Más fajok - például Délkelet-Ázsiában - a korral elveszítik ezt a tulajdonságot. Ezeket az adatokat gyakran kritikátlanul a mi népességünkre is vonatkoztatjuk, és túlbecsüljük a laktóz intoleranciát. Ha felmerül ennek gyanúja, a diagnózist az orvosnak kell felállítania. Tudni kell, hogy a legnagyobb problémát a nyers tej okozza.  A savanyított tejtermékekben található laktóz nagy részét már hatástalanították, ezért ezek a termékek problémamentesek. A laktózintoleraciától való félelem  indokolatlan  és a panaszokat sokszor  más cukrok megemésztésének zavarai okozzák. A laktázhiányos embereknek bizonyos előnyük van azzal, hogy a tejcukor, amely nem emésztődött meg,  a vékonybélben probiotikumként hathat, vagyis serkentheti a vastagbél bélbarát mikroflórájának növekedését. Ily módon a laktóz erősíti a bélrendszer immunitását nemcsak gyermekkorban, hanem felnőttkorban is, és felerősíteni más szacharidok és anyagcsere-termékeik hatását. A laktóz a vastagbélben serkenti a mész és a magnézium felszívódását” – mondta Dr. Piják.

Ha hosszabb ideje felfúvódás, hasfájás vagy hasmenés gyötri, és kizárta a lehetséges okokat, végeztesse el a  megfelelő tesztet.  Feleslegesen fosztja meg fontos tápanyagoktól a szerveztet az, aki egészséges és ennek ellenére kizárja étrendjéből a tejet és a tejterméket.

 

Bőr- és vérteszt

A tejcukor-érzékenységen kívül tejfogyasztás után az is kiválthatja a panaszokat, hogy az ember valamelyik összetevőjére allergiás. Ez teljesen más, mint a tejcukor   intolerancia.

Tejallergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét (kazeint) allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad. Az allergiás embereknél rövid időn belül azonnal allergiás reakció jelentkezik, bármilyen kis mennyiségű allergén került a szervezetbe. A tejcukorérzékenységtől eltérően az emésztési panaszokon kívül náthát, légzési zavart, csalánkiütést és ekcémát is okozhat. Kivételesen anafilaktikus sokkot is kiválthat.

A tejallergia-gyanús embert alaposan ki kell vizsgálni: bőrteszteket, esetleg vérteszteket kell végezni. Átmenetileg javasolt a diéta, amikor az étrendből minden tejet és tejterméket kizárunk. Ez néha nagyon nehéz, mert tejmaradványok gyakorlatilag minden élelmiszerben megtalálhatók.

„Újabban kiderült, hogy néhány tejallergiás természetes úton is megszabadulhat a betegségtől. Lényeges a hőkezelt tej fokozatos beépítése az étrendbe, például sütemények részeként. Így a szervezetet meg lehet tanítani a tej elfogadására. Megelőzés szempontjából a szakmai társaságok továbbra is azt ajánlják, hogy a csecsemőt 6 hónapig anyatejjel táplálják, és szükség esetén részesítsék előnyben a hidrolizál tehéntejet.  A 6. hónap után be kell vezetni a szilárd táplálékot. Folytatni kell az újonnan bevezetett élelmiszer  rendszeres fogyasztását. További tanulmányok szükségesek annak igazolására, hogy a speciális élelmiszerek idejében történő bevezetése képes-e csökkenteni az allergia kialakulását. Semmilyen teszt elvégzése nem ajánlott az előtt, mielőtt új élelmiszert vezetünk be a kicsinek, mivel sokszor hamisan pozitív eredmény születik”- mondta a szakember.

 

A diéta az egyedüli megoldás

A tejcukor intoleranciától eltérően a tejallergia viszonylag ritka. Leggyakrabban gyerekkorban fordul elő, és a többség kinövi. Változatos tüneteket okoz közvetlenül a tejfogyasztás után. Jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő), súlyos esetben ún. anafilaxiás roham alakulhat ki, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció. A keringés összeomlásáig fokozódó életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.
A kezelés egyetlen módja az allergén, azaz a tejfehérje teljes kiiktatása az étrendből. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell nemcsak a tejet, de minden tejből készült ételt, gyógyszert, táplálékkiegészítőt és tápszert is. A tejallergiát időbeni felismerése lehetővé teszi a kórkép kezelését, ugyanis az egy-két éves szigorú eliminációs diéta után a gyerekek többségében megszűnik az allergiás reakció.

(kovács)