Sztárunk: Derzsi Réka

Három szörnyű nap után három nehéz hónap. Majd a nagy fordulat: színészi feladatai között az eddigi legnagyobb, legszebb, de legbonyolultabb szerep.

Szkárossy Zsuzsa felvétele

Lída Baarová, a harmincas-negyvenes évek cseh és német filmgyártásának egyik legismertebb, ugyanakkor legellentmondásosabb alakja. Természetesen prágai színpadon, cseh nyelven. Mindez 2015 őszén, Derzsi Réka életében. Prágában igyekszik sokat olvasni magyarul, az interneten magyar tévéműsorokat néz. Nem szakadhatok el az anyanyelvemtől, mondja, ha Nagyszarván vagyok, ez a legnagyobb örömöm. Hogy mindenkihez magyarul szólhatok

 

Hány éve már, hogy Prágába költözött? Mennyi idő kell ahhoz, hogy az ember azt mondja: prágai lakos vagyok? Milyen egy művészeti vezető feleségének lenni? Hol szeretne élni? Milyen Lída Baarová szerepét játszani? Hogyan készült fel a szerepre? Hogyan éli meg? Milyen főszerepeket kapott még Prágában? Milyen nyelvi háromszögben élni? Előfordul, hogy Prágában, miközben csehül társalog valakivel, magyar szó is kiszalad a száján? A lelke mélyén mekkora távolságot érez Prága és Nagyszarva között?

Minderre és még sok más kérdésre is választ kap, ha elolvassa Szabó G. László interjúját a Vasárnap aktuális számában!