Kockázatos barátságok

A gyermek számára különösen fontosak a barátok, hiszen sok mindenben előbbre vihetik – de vigyázat: magukkal is húzhatják a mélybe! Hogyan járjunk utána, kikkel barátkozik fiunk, lányunk, hogy megelőzzük a kockázatot?

Fotolia
Megtörtént

Zsuzsi magabiztos, önálló lány, szinte minden helyzetben tud megoldást találni. Egyszer magas lett a telefonszámlája. Szülei vallatóra fogták, majd elmagyarázták, hogyan kell gazdálkodnia a havi limittel. Nem segített. Anyja fogta hát a lány mobilját, és ellenőrizte a hívott számokat. Egyórás beszélgetéseket talált ismeretlen számokkal, s rábukkant egész sor SMS-re is, amelyet Zsuzsi a barátnőjének, Katának küldött. Azt magyarázta bennük, hogy otthon riadót fújtak a telefonszámla miatt, Kati meg azzal fenyegetőzött, hogy ha bevallja, baj lesz belőle. Anyja rájött, hogy Zsuzsi valószínűleg kölcsönadja a mobilját Katának. Leültette a lányát, és rákérdezett, valóban ő telefonál-e annyit. Zsuzsi lassan bevallotta az igazat: Kata megfenyegette, hogy ha nem adja kölcsön a telefonját, kizárja a klikkből. Zsuzsi odaadta, és Kata, aki kortársai között vezért játszott, gátlás nélkül visszaélt vele. Biztos, hogy nem kellett annyit telefonálnia; inkább azt akarta bizonyítani, hogy az fog történni, amit ő akar, s hogy mindent megengedhet magának. Amikor Zsuzsi ellenszegült, bezárta őt az iskolai vécébe. Zsuzsi ezek után nem mert kimenni a mosdóba, egész nap nem ivott, hogy kibírja hazáig. Édesanyja kérdésére, hogy miért nem szólt neki, nem tudott válaszolni. Kata volt az iskola sztárja, nem ismert határt, mindenki őt csodálta. Az utcán levetette a cipőjét, és bedobta a szemétkosárba, mert ezt is megengedheti magának. Mindenki tapsolt neki. Ezt tette a mobillal is, szájalt a tanárnővel, óra alatt almával dobálta, elvette mások dolgait, később zsilettpengével sebeket ejtett a karján. Csak hogy mindenki csodálja. Zsuzsi nem értette, nem volt ínyére a dolog, mégis irigyelte, amiért ő a menő. Maga is a Kata vezette klikk tagja akart maradni. Anyja azonban elmagyarázta neki, hogy ez a viselkedés nem helyes, s hogy Kata sztársága csak ideiglenes, mert viselkedése csak azokat a gyerekeket nyűgözi le, akiknek még semmi tapasztalatuk az életben, értékrendjüket a hormonjaik irányítják. És Zsuzsi anyjának igaza lett: egy év elteltével minden megváltozott. Katának egyetlen barátnője sem maradt.

 

A barátok, baráti társaságok kamaszkorban a legfontosabbak. Befolyásuk különböző: hiszen ez az a korszak, amikor a pszichikum törékenyebb, és nagyobb hangsúlyt kapnak az érzelmek, ingadozik az önbizalom, magabiztosság. Otthon a fiatal másképp viselkedik, mint baráti körben. Társaságban lehetősége nyílik, hogy kitűnjön, szuverénnek érezze magát, s úgy hiszi, ott jobban megértik őt. Csakhogy épp ebben az időben találkozik az első negatív tapasztatokkal, hazugságokkal, bántalmakkal. Klikkek vezetőivé a legbátrabbak lesznek, akiknek nincsenek gátlásaik, viselkedésben nem ismernek határokat. A többiek felnéznek rájuk, hogy a társaságban menők legyenek, majmolják őket, meggyőződésük ellenére is. A klikkek vezérei gyakran kihasználják kortársaik naivitását, manipulálják őket, rossz útra terelik, sok esetben fenyegetik és megfélemlítik, ha ellentmondanak. A tapasztalatlan kamasz így hálóba kerül, melyből nem talál kiutat.

Mária Tóthová Šimčáková pszichológus szerint ha megváltozik a gyermek viselkedése, az már jelzés lehet a szülő számára, hogy rosszak a barátai. „Például ha észreveszi, hogy a gyerek trágár szavakat használ, későn jár haza, nem teljesíti azt, ami azelőtt nem okozott gondot neki, esetleg megváltoznak a szokásai: korábban sokat sportolt, most csak kint lófrál… Hogy mi minden történik a közösségben, nehéz kideríteni. Könyörtelenek a statisztikák arról, hogy a gyermekek cigarettáznak, drogoznak, állatot kínoznak. De szem előtt kell tartani azt is, hogy nem minden közösség kapcsán kell mindjárt a legrosszabbra gondolni.

 

Út a közösségbe

A gyermek általában az iskolában, az osztályban, a lakóhelyén keres magának társaságot. Olyan helyen, ahol gyakran tartózkodik. Az az érzése, hogy nincs választási lehetősége. A szülőnek kellene átadnia neki a tapasztalatait, az ő feladata volna, hogy más lehetőségeket is mutasson. Fontos, hogy legyen a gyermeknek önbizalma, hogy ne engedje rábeszélni magát semmire, s elhiggye: olyasmivel foglalkozhat, ami érdekli, amiben kiemelkedik, s azon a területen tegyen szert barátokra. Például ha úszik vagy programozással foglalkozik, akkor ilyen érdeklődésű barátokra tegyen szert. Rengeteg a választási lehetőség. A pszichológus szerint gyakran megesik, hogy a gyermek azért csatlakozik egy közösséghez, hogy védje magát. A bandavezérek veszélyesek lehetnek számára, s tudja, hogy zaklatásuk áldozatává válhat. „Ezért dönt úgy, hogy egyszerűbb, ha ő maga is csatlakozik, közöttük lesz. Az ok tehát nem mindig ott keresendő, hogy hasonlítani akar rájuk, azt akarja csinálni, amit ők – például dohányozni, rombolni és hasonlókat. Esetleg nem ért velük egyet, elítéli őket, de hogy ne váljék a céltáblájukká, közéjük áll. A tinédzserek nagyon akarnak tartozni valahová.”

 

Neveléssel kezdődik

Ma már nem érvényes a nézet, hogy csak elvált szülők gyereke kerülhet rossz társaságba. A véletlen képes nagyon megkeverni a kártyát bármilyen családban. A nevelés és a családon belüli jó kapcsolatok azonban nagyon fontosak. Ha a gyermek tapasztalathiány és egyéni indíttatás miatt rossz társaságba kerül, tudtára kell adni, hogy otthon mindig megértésre talál. Veszélyes a túlságos elszigetelése is, ilyen esetben szükségét érezheti annak, hogy az első adandó alkalommal kitörjön belőle, s kipróbáljon mindent, ami addig tilos volt. A szakember azt tanácsolja a szülőknek, hogy gyakran beszélgessenek el a gyermekükkel. „A nevelés nagyon fontos, mert ha valaki jó alapokat kap, nagyobb az esély, hogy megbirkózik bármilyen helyzettel. Beszéljünk vele a barátságról, arról, hogyan lehet megtartani a haverokat, de fontos, hogy megtanítsuk: legyen önmaga, ne akarjon mindenáron alkalmazkodni. Főként, ha ez nem egyezik az elveivel, s ha a közösségben olyasmit kellene tennie, ami rossz. Kell, hogy ellen tudjon szegülni a barátoknak, ha csak így tudja megvédeni saját elképzelését. Tapasztalatból tudom: a közösségekben számtalan olyan gyerek is akad, aki nem teszi azt, amit a többiek. Nem dohányzik, nem kábítószerezik. Bár tagja a klikknek, mégis képes megőrizni szuverenitását.”

Ahhoz, hogy egészséges önbizalmú, magabiztos embert neveljünk, sok időre és megértésre van szükség. Jó alapokon sokkal könnyebb építkezni, mint jóvátenni az elhibázott nevelés következményeit, amelyek serdülőkorban a gyermek helytelen viselkedésében nyilvánulnak meg.

 

Összeállította: uk