Befőzés főidényben

Kajszi- vagy sárgabarack egyszerűen
A kajszi- vagy sárgabarackot akkor főzzük be, amikor még kemény a húsa, de már nem zöld. Éles, rozsdamentes késsel vágjuk félbe, s rögtön osztályozzuk is. A puha, túlérett gyümölcsöket külön tálba tesszük dzsem vagy lekvár készítéséhez. A befőttnek valót mélyebb edénybe rakjuk, s hideg citromos vizet öntünk rá. (A levegőn megbarnulna). Ha nincs citromunk, 5 l vízre számítva 1 kávéskanálnyi citromsavat tegyünk. A fél barackokat fél óránál tovább ne tartsuk a vízben, rakjuk az előkészített üvegekbe. Vágási felületükkel lefelé, kissé egymásra csúsztatva őket szépen körberakunk egy-egy sort. A legfelső sor az üveg peremétől 5-10 mm-re legyen. A 7 dl-es üvegekbe 47–52 dkg felezett barack és kb. 2-2, 4 dl felöntőlé fér. A cukor mennyiségét a baracké határozza meg. A régi receptkönyvek 1 l vízhez 60–80 dkg kristálycukrot ajánlanak. Semmi sem történik, ha csak 45–50 dkg cukrot teszünk bele..
A kajszit, illetve a sárgabarackot a gyümölcs érettségétől és az üvegek nagyságától függően különböző ideig csírátlanítjuk.
80–85 C fokos vízfürdőben, 15–20 percig a 7 dl-es üvegeket.
100 C fokos gőzben – kuktafazékban – a hőkezelés csak 5–7 percig tartson. Az üvegekben a hőnek el kell érnie a 75 C-fokot. Kevesebb cukor használatakor ezt az eljárást – miután a vízfürdőben kihűltek az üvegek, vagy a kuktából száraz gőzbe raktuk őket, s ott hagytuk kihűlni – másnap ismételjük meg.
Sárgabarack egészben
A még éretlen, sárgulni kezdő barackokat gyengén ecetes vízben két-három percig forraljuk, majd hideg vízben leöblítjük, és üvegekbe rakjuk. 1 kg barackhoz 80 dkg cukrot (vagy ízlés szerint 45-50 dkg-ot) 4 dl vízzel és egy darabka vaníliával felforralunk, és forrón az üvegekben szépen elrendezett gyümölcsre öntjük. Másnap a szirupot leöntjük, ismét felforraljuk, majd újra a visszaöntjük a barackra. Minden üveg tetejére egy borsónyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot teszünk, (finom és egészségesebb, ha helyette kiskanálnyi rumot használunk). Lezárjuk, 10 percig gőzöljük.
Finom sárgabarackdzsem
Az érett barackokat lobogva forró vízbe merítjük (legjobb hozzá a tésztaszűrő), majd lecsurgatjuk, hideg vízzel leöblítjük, s lehúzzuk a héjukat. Porcelántálba tesszük, cukorral rétegenként megszórjuk, és hűvös helyre tesszük. (1 kg gyümölcshúshoz 15 dkg cukor és 15 db barackmag hámozott bele vagy 15 db hámozott mandula szükséges.)
Másnap a cukorral elkevert gyümölcsöt a forrás kezdetétől számítva a mandulával vagy barackmagbéllel együtt 20-30 percig kevergetve főzzük. Langyosan töltjük az üvegekbe, lekötözzük, és még 20-30 percig vízgőzben, 85 C-fokon sterilizáljuk. A vízben hagyjuk kihűlni.
Igazi sárga
sárgabarackdzsem
A legjobb, ha egyszerre csak 2 kg gyümölccsel dolgozunk, hogy minél gyorsabban üvegekbe kerüljön a dzsem. A már teljesen érett barackok héját az előzőekben ismertetett módon lehúzzuk, kimagozzuk őket, és ledaráljuk (vagy mixeljük). A 2 kg barackhúshoz 1 kg cukrot számítunk, és kb. egy óra hoszszat egyenletesen keverjük (amíg jól be nem sűrűsödik). Ekkor széles lábasban feltesszük a tűzre (ha gáztűzhelyünk van, sohasem dolgozunk nyílt lángon: mindig lángvédő szitát vagy öntöttvas alátétet használunk). Akinek korszerű tűzhelye van, mérsékelt hőfokon végezze a műveletet, nehogy odakapja, leégesse vagy karamellásítsa a dzsemet. A forrástól számítva 15-20 percig kevergetve főzzük. Melegen üvegekbe töltjük, meleg, de nem forró sütőben, fedő nélkül szárítjuk az üvegekben, hogy a tetején kéreg képződjön. Másnap légmentesen lezárjuk.
Sárgabarackíz
egyszerűen
Egy kg héjától, magjától megszabadított sárgabarackra 15 dkg kristálycukrot számítunk. A gyümölcsöt ledaráljuk vagy mixeljük, sűrűre főzzük állandó keverés közben, majd a cukrot hozzáadva még 15 percig főzzük. Forrón az üvegekbe töltjük, szalicilt, benzoesavas nátriumot vagy rumba mártott steril gézdarabkát teszünk az üvegek tetejére, légmentesen lezárjuk, és száraz gőzbe tesszük.
Reszelt alma –
cukor nélkül
A gyengébb minőségű, hullott gyümölcsöt is felhasználhatjuk. Egy ötliteres üvegbe való adaghoz (5 kg megtisztított, lereszelt alma) kb. 8-10 kg almára van szükség. A reszelt gyümölcsöt elkeverjük 1 dkg szalicillal vagy 1 dkg benzoesavas nátriummal. Szorosan az üvegbe nyomkodjuk és lezárjuk. Ha nagyon sok levet eresztene, ezt külön üvegbe önthetjük, s néhány hét múlva pótoljuk vele az almás üveg leapadt levét. Természetesen szellős, sötét, hűvös kamrában tartjuk. Bármikor kivehetünk belőle, nem romlik meg, -hme-.

Ajánló

Ha Ön a Mérleg jegyében született, hajlandó lenne belemenni egy kis kalandba, ugyanakkor félti a meglévő...

Nyolc negyedévnyi folyamatos visszaesés után megállt a személyi számítógépek (PC) eladásainak csökkenése 2014...